2011. január 15., szombat

Az első szombat


Annak tudatában, hogy legjobb esetben sem alszunk többet 6 óránál, France-szal úgy döntöttünk, hogy kihagyjuk a szombatiskolát, hiszen nincs értelme úgy ott lenni, hogy végig alusszuk az egészet. Andris, Szandra és Zita csak délutánra jöttek a bemutatkozóra, nem is várhattuk volna el Tőlük, hogy beüljenek az Istentiszteletre, hiszen fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent az, hogy Hetednapi Adventista Egyház. Személy szerint én dolgozom az ügyön, hogy JÓ hírünk legyen a csapatban, remélem ez sikerül. No, de visszatérve az első szombatra. Reggel ébredés után tudatosítottam, hogy igen, még mindig Afrikában vagyunk. Nem volt nehéz ezt megtennem, hiszen segítettek a helyi szakemberek (a mosdónk használhatatlan, annyira ereszt, Péterem péntek este még igyekezett a lehető legjobban eltömíteni, hogy ne ússzon a szoba - jelentem sikerrel járt). Reggeli után felvettük János bácsiékat, és belevágtunk. Féltem. Nagyon. Ijesztő volt az a hatalmas massza, akik az utcán hömpölyögtek. Nem értettem egy szavukat sem, nem ismertem az utcákat, leroncsolódott autók, hatalmas kátyúk (kb egy meteoritbecsapódásnak is megfelelt volna egyik-másik), végezetül már az aszfalt is eltűnt és engem személy szerint semmi nem emlékeztettek arra, hogy most bizony egy úton haladunk: sár, homok és iszonyatos mennyiségű szemét. Félelmetes volt. Mindemellett hála a helyi gyerekeknek elkezdtük magunkat szoktatni az állandó mundelézéshez. Nagyon édesek, ahogy egyik-másik egy szál semmiben áll a nyitott udvarban - vagy rohan utánunk és kiabál: Mundele-mundele-mundele!, vigyorog és integet.

Megérkeztünk az iskolához, ahol a gyülekezet is van. Theresa a gimnázium igazgatóasszonya köszöntött minket, nagyon csendes, tiszteletreméltó, szimpatikus hölgy. A szombatiskola végét sikerült elkapnunk, ugyanaz a tanulmányuk, mint nálunk (természetesen), csak ugye franciául. Az Istentiszteletet János bácsi tartotta, kaptunk egy köszöntő éneket, amit minden frissen érkezőnek elénekelnek (általában franciául, angolul, és a három helyi nyelven - lingala, szuahéli, tshiluba). Theresa férje, Raphael a helyi lelkész és árvaház igazgató, nagyon szimpatikus, intelligens ember, igazi keresztény. Vele és kedves feleségével együtt ebédeltünk az árvaházban, és végre megkóstoltuk, hogy milyen egy igazi kongói sucré. Fanta, Cola, Djino, Sprite, amit csak szeretnél, természetesen az elmaradhatatlan szocializmust idéző (beszélek én, aki 2,5 évet töltöttem a szocializmusban) üveg flakonból. Utána egy gyorsa árvaházi nézelődés, majd Szandráék érkezte után beszélgetés következett és az árvák hangversenye. Nagyon bájosan énekeltek. Természetesen ahogy ilyenkor lenni szokott, rögtön minden lánynak lett kedvence, Isaknak volt nagy sikere, de hozzám valahogy mégis Landu áll közel. A maga 11 évével nagyon komoly lánynak tűnik. És mindezután nagy meglepetés következett: elvittük a gyerekeket a Kongó folyó partjára, mégpedig oda, ahol a komoly európai emberek laknak, valóban úgy éreztem magam, mintha egy szelet Európa lett volna. A gyerkőcök nagyon édesen csak nézték azt a rengetek fehér embert, és a gyermekeiket. Úgy gondolom, számukra ez hihetetlen élmény volt...

Ezután a kellemes séta után visszatértünk kis lákusnkba, ahol Mami (France unokatestvére) kiadós vacsorával várt minket. Teku-teku, sült banán, hal, fufu, risz, amit csak megkívánsz. Ja, és természetesen sucré. Nem gondoltam volna, hogy valaha rá lehet venni, hogy ennyi egészségtelen löttyöt megigyak, de itt úgy érzem elkerülhetetlen, és igazából magam sem szeretném ezt, mivel kimondhatatlanul jól esik az a hideg ital ebben a hőségben. Miután mind mi, mind a környékbeli szúnyogok is jól laktak, elvonultunk pihenni, hiszen másnap hosszú útra indulunk, Kimpesébe.

Megérkezés Afrikába


Hadd meséljek innentől magam. Csütörtök este könnyes búcsút vettünk szeretteinktől, majd elrepültünk Brüsszelbe, ahol egy kiadósat aludtunk, mégpedig a terminálom. Szomszédom egy hajnali indulásra készülő repülőgép volt, barátságos jószág, bár meg kell hagyni elég sajátos élmény volt így ébredni, hogy ott szemez velem. Sebaj. Miután a másodszori ébresztés is megtörtént (néhány biztonsági őr által, akik figyelmeztettek, hogy újra be kell csekkolnunk, ezért fáradjunk ki) megreggeliztünk és becsekkoltunk. Kezdtem magam egyre zavartabban érezni, hiszen körülöttünk mindenki Afrikába készült mégpedig nem túristaként. Igen, változott a felállás, alig-alig láttam fehér embert. Egy kevés várakozás után beszálltunk, majd elindultunk. Az útról rengeteget tudnék mesélni, hiszen fantasztikus volt, a francia hegyek mesések, Korzika és Szardínia szigete szintén és legalább azt is megértettem, hogy miért nyomul annyira Tunézia, gyönyörű türkizkék tengerpartja van, olyan amire valóban mindenki vágyik. A szahara először nagy élmény volt, de később kezdett unalmassá válni, az a néhány mesterséges oázis, amit egyszer láttunk kicsit feldobta a nagy egyhangúságot, de amúgy más semmi.
Majd megérkeztünk Cameroon-ba, és lehetőségünk volt beleszippantani a levegőbe. Fantasztikus! Épp napnyugta volt és minden olyan békésnek tűnt. Az élmény leginkább egy fóliaházhoz hasonlított, első pillanatra beleszerettem. A reptér ott állt a dzsungel közepén a maga egyszerűségében, amit eddig csak természetfilmeken láttam, most ott terült előttem. Nagyon lelkes voltam. Cameroon után még 1 órát kellett utaznunk, hogy megérkezzünk végre. Innentől kezdtem magam görcsösen érezni, hiszen tudtam, hogy körülöttem mindenki azt a nyelvet beszéli, amit én alig-alig értek. Megmondom őszintén ezt az érzést máig nem sikerült teljesen legyőzni, néha rámtör a félsz, hogy mit is kezdjek magammal nyelv nélkül. De nem adom fel, tanulok minden nap szorgalmasan...
Szóval végre kiszálltunk Kinshasában a repülőből, majd miután minden iratunkat rendben találták elkezdődött a bantu időszámítás. Csak vártunk és vártunk a csomagokra, amik egy óra elteltével meg is érkeztek. Addig mi ismerkedtünk a munkatársakkal, Samparddal, Papa Simonnal. Nagyon szimpatikus, kedves embereknek tűnnek. Bepakoltunk, elindultunk. Akkor még nem tudtam, hogy ezután egy kb 2,5 órás dugó fog következni. Félelmetes volt, ahogy este 10-kor a munkából hazafelé tartó tömeg hömpölygött az autók/buszok között. Gyalog mentek, és nem azért, mert siettek, hanem mert nem volt pénzük taxira (helyi közlekedési eszköz, itt nincs BKV, illetve KKV :-)). Néha elaludtam, és azt álmodtam, hogy csak álmodom ezt az egészet, és amikor felébredek a saját fehérvárcsurgói ágyunkban találom magam, majd lemegyek az ebédlőbe, ahol már be van gyújtva a kandallóba. És tudod mi történt? Nem ez. Felébredtem, és még mindig dugóban voltunk. Akkor azt kívántam, bárcsak soha ne indultam volna el, bárcsak hazamehetnék amilyen gyorsan csak lehet. De lám, még mindig itt vagyok.
Végre kikeveredtünk a lassúzásból és elindultunk "rózsadomb" felé. Egy nívós panziónál megállva lepakoltuk János bácsit és kedves feleségét, Lídiát (támogatók, akik velünk tartottak két hétig, illetve inkább mi velük jártuk a kórházakat adományokat osztani) majd irány haza. Éjfél tájban itthon is voltunk (8-kor szállt le a gép !  ). Bepakolás, vacsora (nagyon finom), majd egy kiadós hidegvizes fürdés (más nincs, de nem is kell), és irány aludni.
Akkor még nem gondoltam, hogy Isten nagylelkű volt velünk, hiszen víz is és áram is volt...